Iedere treinreiziger kent het wel, het fenomeen ‘de eerste klas’.Op het moment van schrijven zit ik, jawel, in de eerste klas. En ik heb hier zo mijn mening over.

Niet iedere treinreiziger kan zich deze ‘luxe’ veroorloven. Of heeft gewoon geen zin om meer te betalen. Vandaar dat de tweede klas vrijwel altijd overvol zit, en de eerste klas zo goed als leeg is. Ik heb vandaag het geluk dat ik twee kaartjes van de NS had gekregen om voor de prijs van tweede klas in de eerste klas te reizen, want anders had ik hier nooit gezeten.

IMG_4195

Ik vraag me eigenlijk af wat het nut van de eerste klas is. De trein waar ik in zat vanuit Zutphen naar Deventer had stopcontacten in de eerste klas, en de stoelen konden naar achteren in een soort relax stand. De trein waar ik nu in zit (Deventer – Enschede) heeft dat niet. Wel zijn de stoelen een stuk breder, zodat er maar drie naast elkaar passen ipv vier zoals in de tweede klas het geval is. En, wat een groot voordeel is in mijn geval, er is een stuk meer beenruimte. Het is allemaal heel fijn, maar waarom zou ik hiervoor extra willen betalen? De prullenbakjes zijn nog steeds veel te klein en mijn laptop glijdt telkens bijna van het onhandig kleine uitklaptafeltje af.

IMG_4185

De treinen van Syntus hebben geen eerste klas, en de eerste klas in de treinen van Arriva is ongeveer 6 stoelen groot. Ik moet zeggen dat ik dat een stuk beter vind. De treinen van de NS zijn al niet al te lang, en vaak wordt een derde ook nog ingenomen door de eerste klas, die bijna altijd leeg is. En als de trein dan zo vol is dat je niet meer kan zitten, mag je vaak ook niet in de eerste klas gaan zitten, waar altijd echt nog ruimte zat is. Ik vind het echt jammer, en eerlijk gezegd denk ik dat het de NS een hoop zitplaatsen oplevert als ze de eerste klas afschaffen, of als ze de eerste klas coupés kleiner maken.

Volgens mij is tegenwoordig de eerste klas nogal overbodig. Bijna niemand (behalve zakenmensen) reizen nog met deze ‘extra luxe’. Ik in ieder geval niet, tenzij ik van die mooie kaartjes van de NS krijg waarmee ik eerste klas kan reizen voor de prijs van de tweede klas.