Het is weer het eind van het jaar, en dat betekent dat de jaarlijstjes weer gemaakt worden. Hét lastigste proces van het jaar, maar het moet gebeuren. Wat was mijn meest favoriete album en concert van dit jaar?

Concerten  

Ik ben dit jaar naar 13 concerten en festivals geweest. Het maken van een jaarlijstje van concerten is altijd het moeilijkst, vind ik, dus daar begin ik mee. – Let op: ze staan van 5 naar 1!

5. Motionless In White in Tivoli Vredenburg Utrecht
Ondanks dat ze het voorprogramma van Asking Alexandria waren, was Motionless In White toch echt mijn hoogtepunt van die avond. Het was niet de leukste of beste show die ik dit jaar gezien heb, maar het was toch onwijs gaaf. We stonden helemaal vooraan, en ze gaven een hele strakke show weg!

4. Simple Plan at Paradiso Amsterdam
Deze show was deel van de comeback tour van Simple Plan. Ze hadden nog geen album uit, maar toch zetten ze een onwijs leuke show neer met oud materiaal. Simple Plan is de allereerste punkrock band waar ik fan van werd, toen ik 13 was, dus het was echt weer even teruggaan naar mijn vroege tienerjaren!

3. All Time Low in Tivoli Vredenburg Utrecht
Dit was de vijfde keer dat ik All Time Low live zag, en wat was het weer een feest. Al na het eerste nummer was ik mijn stem kwijt, maar dat kwam gewoon doordat ik echt onwijs hard aan het meezingen was.

2. Destine in Tivoli de Helling Utrecht
Deze show was de albumpresentatie en comeback show van Destine. Het was iets meer dan 3 jaar nadat ik ze voor het laatst gezien had, en het was zo onwijs leuk en goed. Het voelde echt alsof ze nooit weggeweest waren!

1. Enter Shikari op Jera On Air
Deze show was zo onwijs goed! Ik stond tweede rij en het publiek ging zo hard dat ik het gevoel heb dat ik drie keer gestorven ben maar dat was het zó waard.

Albums

Dit jaar zijn er ook weer best wat nieuwe albums uit gekomen. Ik heb mijn vijf favorieten op een rijtje gezet.

5. Forevermore van Destine
Dit was het derde, en tevens laatste album van Destine. Ik vind het echt onwijs jammer dat ze toch weer gestopt zijn, want Destine was echt mijn favoriete bandje toen ik op de middelbare zat. Ik ben uiteraard wel heel blij dat ze nog een album uitgebracht hebben, en dat album was precies zoals we van Destine gewend zijn. Echt heeeeerlijk!

4. Blurryface van Twenty One Pilots
Ik ken Twenty One Pilots nu zo’n anderhalf jaar, maar hun eerste album (Vessel) heeft me nooit echt kunnen grijpen. Blurryface bracht daar verandering in, want ik vind dit echt een heel tof album!

3. Drones van Muse
Dit album is echt hoe we Muse kennen van de vroegere albums. Ik vond The 2nd Law ook echt onwijs goed, maar het rock imago komt wat beter uit op dit album.

2. Surrender van Hurts
In het begin moest ik echt heel erg aan dit album wennen. Het was absoluut niet de Hurts die ik ken van de twee eerdere albums, maar toen ik er eenmaal aan gewend was vond ik het toch wel een onwijs goed album!

1. The Mindsweep van Enter Shikari
Ik kende dit album al wat langer, maar ik leerde Enter Shikari pas echt kennen toen ik ze op Jera zag. Ik heb dit album echt plat geluisterd toen ik op vakantie was. Heerlijk!

 

Dit waren mijn jaarlijstjes! Het was echt weer een gevalletje van ‘kill your darlings’ (vooral bij de albums, ik denk even aan Thin Walls van Balthazar!) maar toch is het me gelukt. Ik ben bij beide voor een top 5 gegaan omdat een top 10 net iets te lastig was. “Waarom staat die op 10 en niet op 8?”

Wat zijn jouw favoriete concerten en albums van 2015? Laat een reactie achter!