Tijd voor -jawel- een nieuwe reeks! Ik ga vaak naar concerten, en er zijn nogal een paar puntjes waar ik me regelmatig mateloos aan kan ergeren, en daar ga ik over vertellen op mijn blog.

Vandaag in concert ergernissen: het geluid. Ik ben tot nu toe naar 57 concerten geweest (om en nabij). Mijn eerste concert was in 2008, en daar had ik absoluut geen oordoppen nodig. Misschien kwam dat doordat ik vrij achteraan stond, of omdat het een open lucht concert was, ik heb geen idee en ik zal het nooit weten.

Wat me opvalt, is dat ik tegenwoordig steeds vaker oordoppen in moet doen. Bij grote bands als Arctic Monkeys en Muse hoeft dat nog steeds absoluut niet, maar vooral bij voorprogramma’s moet ik oordoppen in omdat ik anders letterlijk doof word. Ik vind dat best vreemd, want ik begrijp gewoon echt niet waarom het geluid zo hard moet dat ik, zelfs mét oordoppen in, na het concert nog steeds een pieptoon in mijn oren heb. Zijn de bands die het geluid zo belachelijk hard zetten zo slecht dat ze het proberen te verdoezelen met keihard geluid, of nemen ze aan dat het publiek al doof is, en dat het nóg een tikje harder moet?

Vooral bij Jera On Air is dit probleem. Ook als ik 10 meter buiten de tent zit moet ik daar mijn oordoppen in houden. De hele dag vooraan in een tent? Dat is echt niet uit te houden. En dan is het niet eens de hele band die het geluid zo hard heeft staan, het zijn vooral de drums die harder en harder gaan. En dat geluid is best schel, en het doet gewoon echt pijn aan je oren.

Moraal van dit verhaal is dat je ook van muziek kan genieten zonder dat je doof wordt. En dat je soms oordoppen in moet omdat de fans te hard aan het krijsen zijn, tja, dat is niet het probleem van de band. Maar het geluid mag wel een stuk zachter, zodat ik thuis kom zonder pieptoon in mijn oren.