Aangezien ik dit jaar geen concerten meer ga bezoeken, vind ik dat het tijd is om mijn jaarlijstjes te publiceren. Dit houdt in dat ik een stukje schrijf over mijn muzikale hoogtepunten van 2014, en waar ik naar uitkijk voor 2015.

Top 10 concerten:

1. Arctic Monkeys in Villafranca di Verona
In juli ben ik naar Arctic Monkeys in Verona geweest aangezien ik ongeveer anderhalf uur verderop op de camping stond. Dit concert was echt hét hoogtepunt van dit jaar, vooral omdat dit mijn eerste concert in het buitenland was en dan ook nog een van mijn favoriete bands.
Arctic Monkeys zijn live echt heel goed. Ze zetten een hele strakke, nette show neer en het is een genot om naar ze te kijken. Ook in Verona deden ze dit en ik heb de volle anderhalf uur dat ze speelden genoten!

2. Motionless In White in Tivoli Vredenburg, Utrecht
2014 markeerde ook dat ik al mijn favoriete bands live gezien heb, en dat maakte ik compleet met het concert van Motionless In White. Ze kwamen mee met Lacuna Coil als voorprogramma en ookal waren ze ‘slechts’ voorprogramma, natuurlijk ging ik erheen. Bij een metalband weet je nooit goed wat je moet verwachten omdat de kans dat ze ontiegelijk slecht zijn zeker aanwezig is.
Motionless In White was alles behalve slecht. Ze overtroffen al mijn verwachtingen en ik ben ontzettend blij dat ik naar dit concert gegaan ben.

3. Arctic Monkeys op Pinkpop
Ik ging vooral voor deze band naar Pinkpop en ondanks dat ik die dag heel veel vette optredens gezien heb, was Arctic Monkeys toch de beste. Van te voren had ik verschillende verhalen gehoord over hoe deze band live was en daardoor overtroffen ze al mijn verwachtingen. Ze waren ongeveer tien minuten te laat, maar dat was al snel vergeven omdat ze een ontzettend strakke set neerzetten.

4. Editors op Pinkpop
Editors was echt ontzettend goed. Het was de tweede keer dat ik ze zag, maar de eerste keer was al bijna vier jaar geleden en in die tijd kan veel veranderen. Ik vond het publiek wat matig bij dit optreden, maar desondanks zetten ze een knallende show neer!

5. Asking Alexandria in Melkweg, Amsterdam
Ondanks dat ik deze band al lang niet meer luister, ben ik toch naar het concert gegaan en dat was waarschijnlijk alleen omdat ik in februari al tickets gekocht had. Ook van deze band had ik verschillende geluiden gehoord, en dat was vooral dat ze ongelofelijk slecht waren. Ik citeer de jongen die naast me stond: “Dit is de vijfde keer dat ik ze live zie, en ze zijn eindelijk goed geworden!” en daar ben ik het helemaal mee eens. De band was echt ontzettend goed! Op een gegeven moment heb ik me zelfs in de moshpit gewaagd, wat me een kopstoot en een enorme blauwe plek opleverde.

6. Dropkick Murphys op Jera On Air
Deze band kende ik voor hun optreden niet. Ik had alleen hun naam gehoord en verder wist ik niets van ze, maar ik moest en zou ze zien. En dat was een ontzettend goede keuze want hoe tof is het om een tent, gevuld met mannen in kilts, helemaal los te zien gaan? Nou, ontzettend tof!

7. Tom Odell in Tivoli Vredenburg, Utrecht
Dit was het tweede concert op rij en eerlijk gezegd was ik te ziek om naar nog een concert te gaan, maar dit kon ik niet overslaan. Ondanks dat ik er een hekel aan heb om te zitten bij een concert, heb ik het toch maar gedaan omdat ik nauwelijks op mijn benen kon staan. Tom Odell heeft, ondanks dat hij slechts één album uit heeft, anderhalf uur gespeeld en dat deed hij vol overgave. Het was tevens de eerste keer dat ik naar een optreden van een singer-songwriter ging en het was echt heel erg tof!

8. Of Mice & Men in Tivoli De Helling, Utrecht
Dit optreden van Of Mice & Men was de derde dat ik dit jaar heb gezien, en het was sowieso de beste. Ook bij deze band was het eerst even afwachten hoe ze live gingen zijn en ik vind ze zo tof, dat ik ook al tickets heb voor hun concert in de Melkweg in maart 2015!

9. Architects op Jera On Air
Architects is een van die bands die ik op YouTube opzocht omdat ik hun naam tegenkwam, waarvan ik de muziek ontzettend KUT vond en ze verder nooit meer geluisterd heb. En toch heb ik ze gezien op Jera On Air en staan ze in mijn jaarlijstje. HUH? Nou, ze zetten een ontzettend goede set neer en ze hebben de Large tent finaal afgebroken.

10. All Time Low in Paradiso, Amsterdam
Ook deze band luister ik niet meer zoveel, maar hun concerten kan ik absoluut niet overslaan. De slechte grappen tussen de nummers door kennen we onderhand wel, maar toch past het bij deze band. Ze zetten alweer een strakke show neer en ik heb echt genoten van dit optreden.

Top 5 Albums
Ik heb een top 5 gemaakt omdat ik niet veel albums heb gekocht/geluisterd die dit jaar uitgekomen zijn.

1. Motionless In White – ‘Reincarnate’
Niemand wist wat ze van dit album konden gaan verwachten aangezien de band had aangekondigd een heel andere sound te hebben. Ik was ontzettend benieuwd en toch een beetje bang dat ik het niets zou gaan vinden, maar dat was allemaal niet nodig. ‘Reincarnate’ is een ontzettend goed en strak album en daarom sowieso mijn favoriet.

2. 5 Seconds Of Summer – ‘5 Seconds Of Summer’
Eerst wist ik niet zo goed wat ik van deze band moest vinden maar na een aantal nummers van ze geluisterd te hebben was ik om. Ze zijn jong, getalenteerd en ambitieus en de vergelijking met All Time Low is snel gemaakt. Hun eerste album is hartstikke goed en ik kijk uit naar hun volgende materiaal!

3. Kasabian – ’48:13′
Kasabian kende ik niet tot ik het nummer ‘Eez-eh’ op de radio hoorde en ik vond het echt zo tof! Zonder andere nummers gehoord te hebben, heb ik hun album gekocht en alle nummers zijn net zo goed als ‘Eez-eh’.

4. Of Mice & Men – ‘Restoring Force’
Over de vorige albums van Of Mice & Men was ik niet echt te spreken, maar hun nieuwe album overtreft alles. De band klinkt veel beter dan voorheen en ze hebben dan ook echt een ijzersterk album afgeleverd.

5. Ed Sheeran – ‘Multiply’
Iedereen kent Ed Sheeran natuurlijk wel, en zijn eerste album ‘Plus’ was ook echt een knaller. Met ‘Multiply’ heeft hij dat nog weer overtroffen en dit album is gevuld met ontzettend goede nummers. Daarnaast is het ook lastig te bevatten dat hij in zijn eentje de hele band is…

Voor 2015 kijk ik uit naar

Concerten:
11-3 All Time Low at Tivoli Vredenburg Utrecht
13-3 Of Mice & Men at Melkweg Amsterdam
21-3 Pierce The Veil/Sleeping With Sirens at Melkweg Amsterdam
8-5 Destine at Tivoli De Helling Utrecht
20-5 5 Seconds of Summer at Ziggo Dome Amsterdam
19/20-6 Jera on Air at Ysselsteyn

Albums:
All Time Low
Destine
Muse
Pierce The Veil

Hopelijk ook Arctic Monkeys en Hurts!