Ik herinnerde me dat ik ooit een reeks had die ik ‘Concert Ergernissen’ noemde. Na even terugzoeken kwam ik tot de conclusie dat ik aan het begin van 2016 daar twee van geschreven heb, en daarna is het afgezwakt. Deze post valt dus precies in dat rijtje, maar ik heb hem toch een andere titel gegeven. Vandaag lees je over mijn ergernis.

In de twee eerdere ‘Concert Ergernissen’ schreef ik over het geluid bij concerten dat te hard staat, en over mensen die de hele avond met hun telefoon omhoog staan. Vandaag toch wel de allergrootste ergernis die ik heb bij concerten: pratende mensen.

Anderhalve week geleden was ik bij het concert van Bazart in Tivoli Vredenburg. Het concert was in de Pandora, en het was helemaal uitverkocht. Op zo’n avond lijkt het me toch dat mensen speciaal voor die band naar Utrecht komen. Daar geven ze geld aan uit, daarvoor komen ze speciaal naar de zaal toe. Tevens stond ik helemaal vooraan, tegen het podium aan. En alsnog stonden er mensen achter me die aan het praten waren.

Een week geleden was ik bij Tom Odell, tevens in Tivoli Vredenburg maar dit concert was in de Ronda. 2000 man, tevens uitverkocht. Ik stond niet helemaal vooraan, en wat meer aan de zijkant. Tom Odell heeft meer uptempo nummers, maar ook rustige nummers. En ook hier stonden er mensen achter me die aan het praten waren. Ik kijk dan altijd wel een paar keer geërgerd achterom maar alsnog bleven ze doorpraten. Zelfs bij de rustige nummers gaat het gesprek gewoon door.

Ik snap het gewoon niet. Die concerten zijn niet gratis, je betaalt er best wat geld voor (Tom Odell was zo’n 30 euro, Bazart 20) en dan ga je de hele avond staan praten. Waarom? Geniet gewoon van de muziek, houdt je bek dicht en verstoor de avond niet voor andere mensen. Want dat is precies wat je doet. Je verstoort het concert. Ik zag Tom Odell dus op donderdag, en op vrijdag stond hij in de 013. In die zaal zijn er bars aan de zijkanten van de zaal, en deze gingen (op verzoek van Tom Odell) tijdens de rustige nummers dicht zodat het gepraat zijn nummers niet zou verstoren. Dit werd op Facebook medegedeeld door 013 in het evenement en daar reageerden mensen op met dat ze het ‘belachelijk’ vonden dat die bars dichtgingen tijdens de rustige nummers. Dit is wel bewijs dat je met je gepraat, waar je ook in de zaal staat, niet alleen je medeconcert-bezoeker stoort, maar ook de artiest zelf.

Hoe zou jij het vinden als je ergens gaat optreden en het publiek blijft maar door je heen lullen? Ik zou pissig worden. Ik heb zelfs al eens meegemaakt dat een voorprogramma wegliep omdat iedereen maar door bleef praten. Ik moet zeggen, het was niet het beste voorprogramma en hij ging vertellen wat hij gegeten had die avond (I don’t care, speel nou maar je nummers), maar echt íedereen in de zaal bleef doorpraten met elkaar en gebruikte hem als achtergrondmuziek. Ergens vond ik het geen verrassing dat hij boos wegliep.

Goed, voordat dit een heel essay wordt kap ik het nu maar af, ik hoop dat mijn punt duidelijk is. Houd je bek tijdens een concert en geniet van de muziek.