Ik reis erg graag met de trein, maar in de trein loop ik nog wel eens tegen wat dingetjes aan waarvan ik vind dat ze een plekje op mijn blog verdienen. Vandaag: de prijs van een ritje met de trein. 

Ik geef toe: ik vind treinreizen echt heerlijk. Lekker onderuitgezakt uit het raam staren, terwijl ik van A naar B gereden word. Een groot deel van mijn inspiratie voor het schrijven van verhalen en blogposts krijg ik dan ook tijdens het treinreizen, dus ik zit vrijwel altijd met mijn laptop of een blocnote in de stiltecoupé, waar ik mijn gedachten de vrije loop kan laten. 

Sinds een jaar heb ik geen studenten OV meer, wat betekend dat ik moet betalen voor mijn ritjes met de trein. Gelukkig had de NS een mooie actie, omdat ik geen student meer ben, kreeg ik een gratis dal-voordeel abonnement, zodat ik een jaar lang alsnog met wat korting kan reizen, in de daluren. 

Aankomende vrijdag ga ik naar een concert in Tilburg. Normaal ga ik altijd met de trein naar concerten, want het is gewoon makkelijk. Puntje met Tilburg is alleen, als ik nog thuis wil komen moet ik om half 11 de trein al hebben en dan ben ik dus om 1 uur thuis. Reden #1 om met de auto naar Tilburg te gaan. Toen ik naar de treintijden op de website van de NS keek, van en naar Tilburg, viel mijn oog op de prijs van de rit. Met 40(!) procent korting betaal ik voor een retourtje ruim 21 euro, en dat ben alleen ik want ik ga natuurlijk niet in mijn eentje naar dat concert. Met zijn tweeën zijn we dus 42 euro kwijt aan een retourtje Tilburg. 

Ik ben eens gaan kijken hoeveel geld we aan benzine (of eigenlijk diesel want daar rijdt onze auto op) kwijt zijn als we retour Tilburg doen, vanuit Zutphen. Volgens mijn vader (en die weet dat wel want die rijdt iedere dag in die auto) kost het 15,60 euro om naar Tilburg én weer naar huis te rijden. 15,60 voor de hele rit, met zn tweeën. En ja, daar komt nog een paar euro van de parkeergarage bij op, en dan nog wegenbelasting, slijtage aan de auto etc maar dat maakt even niet uit want ik betaal alleen de benzine en garage. 

Als je in de trein zit, hangen er van die mooie schermpjes waar filmpjes op worden afgespeeld met feitjes over het treinreizen. In dat filmpje staat ook hoeveel CO2 er bespaard wordt ieder jaar, omdat mensen met de trein reizen ipv met de auto. 

Ik vind het nogal dubbel, met het treinreizen werk je mee aan een gezond milieu (tenzij je met een dieseltrein reist uiteraard) maar de auto is gewoon stukken goedkoper dan de trein. Wat willen ze nou?

Ik stem voor goedkopere treinen want ik juich een gezond milieu keihard toe. Over 10 jaar wil ik nog steeds kunnen skiën.